Workshop Palingroken

Op een mooie locatie in de Achterhoek wordt u ontvangen. Onder het genot van een wijntje, biertje of een glaasje fris krijgt u uitleg over: het zouten, rijgen, drogen, roken en nagaren van de paling. Een leuke leerzame ochtend, middag of avond voor een  vriendenclubje van bv. een kookclub, visvriendenclubje of vrijgezellen feestje etc.

Dit kan uitgebreid worden met een broodjesbuffet.

Voor inlichtingen: 0314 631095 en/of bert.jansen@hotmail.com

 

Hieronder vindt u verslagen van workshops.

 

Palingroken in de Achterhoek op 16 juni 2018.

Zaterdag 16.6.18 hebben wij met zijn 5-en (allemaal palingliefhebbers) het verjaardagscadeau van mijn man omgezet in daden door een workshop palingroken te volgen bij Anja en Bert in Halle.

 We hadden er alle 5 veel zin in en waren erg benieuwd. Het weer werkte prima mee en wij werden dan ook in de tuin waar het palingroken plaats zou vinden opgewacht met koffie/thee/fris met wat lekkers erbij.

 Bert vertelde toen in het kort hoe de workshop palingroken in zijn werk gaat, waar de paling vandaan komt, met welke houtsoorten er wordt gerookt en waarom, hoe hij er mee begonnen is met zijn vrouw etc.

 Heel interessant vonden wij en elke vraag werd duidelijk beantwoord door het echtpaar. Daarna gingen we zelf aan de slag onder de deskundige leiding van Bert (zie foto’s).

Ondertussen vertelde hij ons nog meer wetenswaardigheden en waar op te letten bij het roken (zoals de juiste temperatuur), terwijl Anja ons tussendoor van nieuwe drankjes voorzag en ook van alles vertelde.

 Het hele proces van palingroken was heel erg leuk en leerzaam om te doen met een heerlijk eindresultaat waar we ter plekke warm van genoten hebben en de restanten thuis koud lekker hebben opgesmikkeld.

 Een echte aanrader deze workshop; voor ons in elk geval voor herhaling vatbaar!

Nogmaals dank aan Anja en Bert voor de gezellige, leerzame dag vol gastvrijheid.

 Fam. Suselbeek

 

 

Palingroken bij Bert en Anja op 10 juni 2018.

Wouw! De beste paling die we ooit hebben gehad!

Na een warm onthaal door Bert en Anja hebben we onder vakkundige begeleiding met 5 eters de verse en schoongemaakte paling uiteindelijk gerookt en nog warm in hun sfeervolle tuin opgegeten.

Zo lekker dat het avondeten later op de dag niet meer nodig bleek. We mochten alles doen: paling ophangen in de handgemaakte rookton, houthakken om het vuurtje te maken en de verschillende fases van het palingroken in elkaar over laten gaan en in gaten de gaten houden.

Drogen, garen, roken en nagaren. Het verliep perfect en het was mooi om te zien hoeveel expertise erbij komt kijken. Het resultaat was nog beter: heerlijke verse paling waar het vet vanaf droop.

Een erg gezellige middag, die we iedereen aanraden.

 

 

Palingroken in de Achterhoek 4 november 2017.

Onze wijkvereniging De IJsseltuinen uit Doetinchem, is nog wel eens op zoek naar een activiteit.

Zo kwam onze penningmeester op de Kadedagen in Doesburg aan de kraam van Anja en Bert om een pondje paling te kopen.

Hij nam daar een visite kaartje mee om als hij zin in paling had, in contact kon treden met Anja en Bert om aan huis paling te kunnen kopen.

Dat kaartje wekte toch wel zijn nieuwsgierigheid op en nam toen een kijkje op de website van Anja en Bert.

Een workshop!! Zou dat iets voor onze wijkvereniging zijn?  Dus contact gezocht met Anja en Bert. Hun uitnodiging om eens te komen praten was een schot in de roos . Er is op de workshop zo veel mogelijk en je kan er zo veel regelen met Anja en Bert, dat het al snel beslist werd om de workshop voor de wijk te gaan organiseren..

De dag van workshop was op een zaterdag en we gingen met 26 mensen er naar toe . Een welkom met koffie en een duidelijke uitleg over hoe er gerookt wordt en waarom er zo gerookt moet worden .

Wij hadden nooit gedacht dat er zo een proces aan verbonden zat.

Een ieder kreeg een taak want een workshop is een workshop, dus handen uit de mouwen en mee doen met het rookproces. Een gedeelte ging houtjes hakken voor de rookoven en een gedeelte ging de paling nog beter schoon maken . Het aanrijgen is een karwijtje van precisie.

Ja en dat het roken zelf. Je moet voor een goed product gewoon geduld hebben . Maar je zit heerlijk bij elkaar  en er is een openvuur  waar je heerlijk kunt gaan staan babbelen en vergeet het schuurtje niet waar het heerlijk toeven is . Anja en Bert hadden alles geregeld volgens afspraak en het was dan ook heerlijk borrelen met elkaar tijdens het roken . Anja verraste ons door tijdens het borrelen meerdere malen rond te gaan met een toastje met daarop de heerlijke paling die Bert al van te voren had gerookt.

Ja en als de paling dan het hele proces heeft door lopen van roken en uit de oven nog even nagaart, dan staat het water je in de mond om die vers gerookte paling te gaan eten. Heerlijk een delicatesse en ééntje waar je zelf aan heb mee gewerkt .

We hebben een geweldige middag gehad en een middag die perfect was georganiseerd door het echtpaar. Een workshop is zeker een aanraden voor verenigingen, want onze vereniging praat er nu nog over en als men er over praat staat het water weer in de mond . 

We gaan zeker met Anja en Bert  contact blijven houden, want er is meer te organiseren hier in de natuur in Halle . En de mogelijkheden zijn divers en met goed overleg is er veel te organiseren.

Wijkvereniging De IJsseltuinen uit Doetinchem.

 

 

 

                

      

 

 

Palingroken in de Achterhoek als verjaardagcadeau, juli 2017.


Mijn vader werd afgelopen april 70 en ik wilde een origineel cadeau geven voor deze mooie leeftijd. Nu houdt hij van zeilen en vis en na wat rondkijken op het web kwamen we bij de workshop van Bert terecht. Want paling kan mijn vader erg waarderen en bij dit cadeau kon hij zijn eigen gerookte paling thuis verorberen.

We waren slechts met 4 personen, maar dat mocht de pret niet drukken. Op een leuke en ongedwongen manier werd er uitleg gegeven en stap voor stap werd je door Bert meegenomen door het proces van het palingroken. We hadden sinds een paar dagen onze pup die nog niet zo goed alleen kon zijn en die mocht ook gewoon gezellig mee. Ze lag op een afstandje toe te kijken hoe wij de handen uit de mouwen hebben gestoken. We hebben erg genoten van deze bijzondere en leuke buitenactiviteit.

Marieke Nijmeijer

 

Palingroken in de Achterhoek.

19 november 2016,

Na weken er naar uitgekeken te hebben was het zover ;  Naar Halle voor de workshop Palingroken.

Wat staat ons te wachten , wie zullen we daar treffen ?

Het mail contact was al heel spontaan en dat was een goede indruk.

 

We worden opgewacht door Bert en Anja, twee zeer open en spontane mensen die natuurlijk onze gemeenschappelijke interesse in het Palingroken delen.

Bert blijkt een oud leraar te zijn en dat kwam zeker tot uiting want hij kan de tips en tracks van het palingroken zeer goed overbrengen.

We hebben deze dag (die ook nog af en toe van een zonnetje werd voorzien) , alle beginselen van het palingroken geleerd. 

Welke houtsoorten en paling het beste zijn, hoe het vuur te onderhouden en natuurlijk waarop te letten tijdens het schoonmaken, spiezen, drogen, en uiteindelijk roken van de paling.

Na +/- 2 uur roken is het dan zover om de prachtige , goudgele goudstrengen uit de oven te halen en te late nagaren. 

 

Tijdens het nagaren genieten we nog in het “ oude Geitenhok”  van een heerlijk biertje en leert Bert ons tenslotte het fileren van de paling.

Dan het moment om de eerste bijna “eigen” gerookte paling te proeven, en ja hoor ze smaken zoals ze er uit zien …..   Heerlijk.

Wij hebben gister na aankomst terug thuis gelijk een rondje gemaakt om de paling door familie en vrienden  te laten proeven en iedereen heeft de gelijke mening , ze zijn ….Heerlijk. En ze kunnen niet wachten tot dat wij weer gaan roken.

 

Bert en Anja, bedankt voor de super ervaring die jullie ons gisteren hebben bij gebracht.

 

 Jacqueline, Marcel en Jake

 

Palingroken bij Bert en Anja in de Achterhoek.

Robert Koevoets, 25 augustus 2014

Het was er dan toch van gekomen: we gingen palingroken in de Achterhoek. Een jaar na die toevallige ontmoeting met Bert en Anja op een camping in Normandië. Wanneer we aan het aperitief gingen, kwam vroeg of laat het onderwerp gerookte paling ter sprake, en daar kon Bert zo mooi en vol vuur over vertellen. Hij had onze aandacht. Natuurlijk kennen we allemaal wel gerookte paling, maar het idee om het hele proces van dichtbij te mogen meemaken, was onweerstaanbaar.

En vooral het vooruitzicht om de vers gerookte paling, nog warm uit de oven, te kunnen degusteren bleef onze geest prikkelen. Nu was het dan zover. We installeerden ons op camping De Slangenburg en vertrokken richting Bert en Anja. Met het weer hadden we al geluk, tot één uur voor onze afspraak viel de regen nog met bakken uit de hemel, maar ondertussen genoten we van een open hemel. Een goed voorteken.

Na een hartelijk welkom en een drankje werd het tijd om er aan te beginnen. De rookoven en werktafels hadden Bert en Anja vooraf al klaargezet. De rest van de taken werd verdeeld. Zo moest er hout gehakt worden. Beukenhout zei Bert nog, dat geeft een subtielere smaak dan eik .

De gekuiste paling werd eerst grondig gewassen om er zeker van te zijn dat er geen bloedresten meer opzaten. Na het wassen regen we de palingen met de kop aan enkele metalen spiesen.

 

Bert maakte een klein vuurtje onderaan in de oven. De spiesen met palingen gingen in het bovenste deel van de oven. De deuren bleven open zodat de paling kon drogen zonder echt op temperatuur te komen. Wanneer de palingen droog en strak als een goede Havana aanvoelden gingen de deuren dicht.

De temperatuur steeg tot een goede zestig graden, en dan begon het werk van de meester. Bert hield de temperatuur nauwlettend in de gaten. In functie van de temperatuur regelde hij de luchtaanvoer soms bij, dan weer smoorde hij de uitlaat. De temperatuur is van kapitaal belang om een sappige delicatesse te kunnen leveren, leerden we.

Na enkele uren was het zover en Bert doofde het vuur. De aanblik van de goudkleurige heerlijk geurende palingen werkte ons op de speekselklieren, we waren zowaar aan het kwijlen. Helaas werd ons geduld nog wat op de proef gesteld.

De paling moest eerst nog nagaren. Tijd dus om de tafel te dekken en nog een drankje te nuttigen. Hier hadden Bert en Anja nog een verrassing in petto: twee soorten zelfgemaakte appelwijn en een mirabellenlikeur volgens eigen recept.

                                                      

De alcohol miste zijn effect op onze eetlust niet, en al snel waren we niet meer te houden. Vergeet de tafel, vergeet het bestek, vergeet de broodjes! Kwijlend en met wazige blik stortten we ons op de paling. Warme, gouden, geurige paling uit het vuistje, druipende kin en vingers: een moment van intens culinair genot!